Pe data de 15 septembrie 2022, Primarul Orasului Lyaskovets, Dr. Ivelina Getsova, a semnat contractele pentru cinci initiative care vor fi finantate prin Fondul de sprijinire a initiativelor locale, creat de Primaria Lyaskovets in parteneriat cu platforma “Agora”.

Principalul obiectiv al Fondului este solutionarea problemelor locale, imbunatatirea mediului si calitatii vietii comunitatii, ca si mobilizarea activitatii civice si a resurselor locale. Cinci propuneri de proiecte au fost aprobate la finantare, valoarea totala a proiectelor fiind de 14117,79 BGN, din care 9117.79 sunt oferite de Primaria Lyaskovets si 5000 sunt finantate din Platforma “Agora”. Beneficiarii sunt ONG-uri locale si centre culturale care lucreaza pentru dezvoltarea comunitatii locale.

Perioada de implementare a proiectelor este 3 luni. Proiectele au ca scop incurajarea participarii locale in solutionarea problemelor importante. Primul proiect aprobat pentru finantare are ca scop imbunatatirea zonei din jurul gradinitei “Pchelitsa” prin reconstruirea facilitatilor de inot existente si infiintarea unui spatiu pentru evenimente culturale si sportive. Un alt proiect, implementat de Centrul Cultural “Razvitie – 1902” – satul Merdanya, include achizitia de costume populare traditionale pentru clubul de dansuri populare “Tsvenitsa”, care va influenta pozitiv viata culturala a satului si va crea un mediu creativ pozitiv pentru tinerii din Merdanya.

Cea de-a treia propunere de proiect are ca scop imbunatatirea mediului de dezvoltare a copiilor si tinerilor talentati din satul Dragizhevo. Odata cu implementarea proiectului, clubul de tineret local va fi modernizat cu echipamente noi, care vor avea un impact pozitiv pentru colaborarea cu generatiile mai varstnice in scopul pastrarii traditiilor locale.

Al patrulea proiect are ca scop imbunatatirea calitatii procesului educational la gradinita “Radost” – Lyaskovets, unde va fi instalat un sistem de podea interactiva, care va sprijini dezvoltarea copiilor, socializarea si interactiunea dintre acestia.

Ultima propunere, a cincea, se refera la imbunatatirea conditiilor din zona publica a orasului Lyaskovets si se va concentra asupra renovarii a doua statii de autobuz si asamblarii de semne informative reprezentand fapte istorice referitoare la oras si la personalitati importante din trecut.