Mai mult de 250 oameni au participat la festivalul culinar traditional din Lyaskovets. Evenimentul a avut loc langa Manastirea Lyaskovets in perioada 6 – 8 Mai 2022. Participantii din Kozarevets si Lyaskovets au pregatit preparatele traditionale banitza si patatnik. Oaspetii din Romania au prezentat delicatese locale, tipice pentru regiunea Teleorman, unde este localizat orasul Videle: sarmale, cozonac, mici, sunca, palinca, visinata, burta, file de porc.

Festivalul Culinar a fost parte a Festivalului National al Oierilor din Bulgaria. Evenimentul este orientat asupra animalelor crescute in mod traditional in Bulgaria – ovinele, precum si asupra culturii si folclorului traditional. In apropierea Manastirii Sf. Petru si Pavel, vizitatorii au avut oportunitatea de a vedea ovinele, concursuri ale fermierilor, expozitii si demonstratii culinare.

Festivalul Culinar este parte a Proiectului “Povesti despre cultura, istorie si Natura”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera „Interreg V-A Romania - Bulgaria”, implementat de Primaria Videle (Romania) in parteneriat cu Primaria Lyaskovets. Programul este co-finantat de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.